غذاهای سنتی ایرانی در ممکو

دو پیازه میگو

دو پیازه میگو

مواد لازم برای چهار نفر

-         یک کیلو سیب زمینی

-         نیم کیلو میگو ( اگه وضع مالی شما خوب است یک کیلو میگو)

-         دو تا پیاز درشت

طریقه درست :  

ابتدا سیب زمینی ها رو آبپز می کنیم موقعی که نیم پز شد مقداری زردچوبه روغن و نمک در آبش می ریزیم تا کاملا پخته بشه

سپس سیب زمینی ها رو در ترش پالا = آبکش = چلو صافی می ریزیم و وقتی سرد شد پوستش رو می کنیم و با فشار دست آن را له می کنیم.

بعد پیاز طلایی شده رو به همراه زردچوبه می کنیم  ( زردچوبه نباید زیاد سرخ شود چون رنگش از دست میره و اگه کم سرخ بشه بوی زردچوبه خام می ده !)

سپس پیازها تفت داده رو آروم  به سیب زمینی اضافه کرده و تفت می دیم .

میگوها رو پاک کرده کمر آنها را تمیز می کنیم و می ریزیم توی قابلمه و مقداری آب و زرد چوبه و نمک هم اضافه می کنیم که کمی قل بخوره

سپس آن را توصافی می ریزیم تا آبش بره

در تاوه مقداری روغن می ریزیم و میگوها رو تفت می دیم

نکته :  همه آشپزن و غذا می پزند مهم اینه که مزه غذا چطوری باشه ؟ مزه دار کردن غذا مهمه !

حالا طریقه مزه دار کردن

مقداری لیمو عمانی راپودر کرده و روی دوپیازه می ریزیم و بعد رب گوجه و آبلیمو روی آن می ریزیم میگوها  تفت داده روهم که صورتی و خوش رنگ شده است  آماده می کنیم

میگوها رو آروم آروم به دو پیازه اضافه می کنیم

هر کدام از موادی رو که اسم بردیم اگه دوست ندارین می تونید حذف کنید یا اگه مثه  زیره و سیر دوست دارین به آن اضافه کنین

این هامعنی  مزه دار کردن غذاهاست .

 

با تشکر از سوسن خانوم : که این فنون غذا پختن رو در اختیار من گذاشتن

 

.............محمد توکلی – 23 خرداد ماه 1393 – شیراز

 

پيام هاي ديگران ()        PermaLink        سه‌شنبه ۳ تیر ،۱۳٩۳ - محمد توکلی

طرز تهیه دمی گوجه :

 

طرز تهیه  دمی گوجه :

مواد لازم برای سه نفر:

-        نیم کیلو برنج ایرانی ( برنج شمال یا کامفیروز)  به هیچ وجه از برنج خارجی و پاکستانی استفاده نکنید

-        یک کیلو گوجه فرنگی

-        یک پیاز متوسط

-        یک فلفل سبز

-        یک سیب زمینی  متوسط

طریقه درست کردن :

پیاز را خرد کرده و سرخ می کنیم تا طلایی شود و زرد چوبه هم اضافه می کنیم . پیازها رو از توی تاوه بیرون میاریم و توی بشقاب می ذاریم گوجه فرنگی ها رو یا رنده کرده و یا با پوست خرد می کنیم و یا با همزن میکساتور ومخلوط کن له  می کنیم . ( من دوست دارم با پوست خرد کنیم ) .

گوجه هارو توی قابلمه می ریزم  اگه با پوست بود توی قابلمه آنها رو له می کنیم . بعد آب برنجی رو که خیسونده بودیم دور می ریزیم و بعد برنج را در قابلمه گوجه ها می ریزیم درآن را نمی بندیم

اگه آب بیشتری خواست مقداری اضافه می کنیم اینارو برای خانوم های آشپز می نویسم و اونا حد و حدود کار رو میدونن و دیگه نمیخواد زیاد جزئیات رو توضح بدم

سپس فلفل سبز رو خرد کرده و روی برنج و گوجه می ریزیم

در قابلمه رو نمی بندیم و روی حرارت کم می ذاریم که نسوزه چون دمی گوجه زود می سوزه

 

آبش که کم شده با قاشق آهسته نمک اضافه می کنیم و پیازهای سرخ کرده رو اضافه کرده و هم می زنیم

یک یا چند سیب زمینی رو بقول شیرازی ها نگین نگین ( ریز ریز ) کرده و میذاریم روی حرارت ملایم در یک قابله جدا می پزیم کمی زرچوبه اضافه می کنیم و کمی که پخته شد آبش رو می ریزیم  و میداریم لابلای برنج دمی ( چون سیب زمینی به همراه کوجه پخته نمیشه و باید جدا جدا پخته بشه)

یک قاشق روغن دور تا دور دیواره دیگ می ریزیم

سپس آب برنج که خشک شد اونو روی حرارت کم می ذاریم تا دم بکشه

نکته :

افرادی که این مطالب رو می خونین ذائقه های متفاوت دارن بعضی ها نمک دار دوست دارن بعضی ها تند دوست دارن بعضی ها چرب دوست دارن دیگه این بستگی به شما داره

آشپزی حوصله می خواد شما باید سعی کنید که غذاتون رو مزه دار کنین تا به ذائقه همه مردم خوش بیاد .

من البته خودم همیشه این غذا رو با مرغ درست می کنم بی مرغ هم میشه درست کرد . برای این کار :

مرغ رو ابتدا  در قابلمه میذاریم یه کتری آبجوش رو روی مرغ می ریزم و این آب رو دور می ریزیم  شما باید بدونین که این کار اصلا مزه مرغ رو عوض نمی کنه شما یه بار امتحان کنین ...

خب این کار رو انجام میدم تا بوی بد و چربی های اضافی اونو از بین ببره

برای خوش طعم کردن مرغ فلفل سیاه و زیره به آن اضافه کنید

                                                                         

کمی زردچوبه و نمک اضافه می کنیم مقداری آب می ریزیم که نیمی از مرغ در آب باشه اگه آب روی مرغ رو بگیره مزه اش خوب نمیشه و البته باید آب گرم هم روی مرغ ریخت .

روی حرارت تند میذاریم قل که خورد میذاریم روی حرارت ملایم دو ساعت و نیم بپزد حرارت باید خیلی کم باشه که آبش خشک نشه

بعد از آب پز شدن مرغ ؛ اونو میذاریم تو سینی و یه نون زیرش میذاریم  که آبش بره و بعد مرغها رو سرخ می کنیم طلایی که شد می تونیم اونو ریش ریش کنیم و روی برنج بذاریم یا همین طوری سالم روی برنج قرار بدیم

مقدار کمی آب مرغ که ته دیگ مونده واقعا خوشمزه است و اصلا بوی ضخم = سیمیت بقول شیرازی ها نمیده

من هر وقت که این  غذا رو درست می کنم همه افراد خانواده میگن به به غذا چه بوی خوبی میده ...

من اینارو گفتم تا مردم نظر بدن اگه ندادن نوشتن این مطالب رو متوقف می کنم !

شماباید بدونین که آشپزی من در فامیل یکه  و باید بهتون بگم که آشپزی حوصله می خواد...

این دیگ ز خامی است که پرجوش و خروش است

چون پخته شده و لذت دم دید خموش است !!

 

با تشکر از سوسن خانوم که این تجربیات رو بیان کردن و منم  اونا رو نوشتم

 

.......نوشته : محمد توکلی – 23 خرداد ماه 1393 – شیراز

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

پيام هاي ديگران ()        PermaLink        سه‌شنبه ۳ تیر ،۱۳٩۳ - محمد توکلی

طرز درست کردن لوبیا به روش سنتی شیرازی :

طرز درست کردن لوبیا به روش سنتی شیرازی :

 

ابتدا لوبیای چیتی یا قزوینی رو پاک کرده و  به مدت 14 ساعت در آب ولرم می خیسانیم

آب خیسانده شده را دور می ریزیم و لوبیا ها رو در آبکش می شوریم

سپس لوبیا ها رو  در دیگ  زود پز می ریزیم ولی در زودپز را چفت نمی کنیم  مقداری هم آب می ریزیم که از سر لوبیا ها سه انگشت آب بالاتر باشه ابتدا با حرارت ملایم و سپس با حرارت تند این لوبیا ها بپزد

یک ساعت صبر می کنیم و سپس یه پیاز رنده می کنیم

تاوه را روی حرارت ملایم می گذاریم که گرم شود و بعد روغن اضافه می کنیم

سپس پیاز رنده شده رو توی روغن می ریزیم  .رنگ پیاز که عسلی=طلایی  شد سه قاشق رب گوجه فرنگی و مقداری هم زردچوبه اضافه می کنیم تفت می دهیم و روی لوبیا ریخته و می گذاریم یه ده دقیقه  روی حرارت کم بماند و چاشنی هم فلفل سیاه و فلفل قرمز اضافه می کنیم مقدار فلفل به دلخواه است بعضی مثه من غذای تند دوست دارن

در پایان می توان مقداری نمک و روغن زیتون هم به آن اضافه می کنیم

باتشکر از سوسن خانوم که این اطلاعات مفید و نکته های آشپزی رو در اختیار من قرار دارند

چپری = یعنی کاری رو سریع انجام دادن

بروچپری فلان کار رو انجام بده و بیا مثلا جپری لوبیا درست کن ... یعنی سریع لوبیا رو درست کن آخه لوبیایی که باید 14 ساعت بخیسه تا نفخش  بره رو چطوری میشه چپری انجام داد ؟!

با تشکر از سوسن خانوم که زحمت بیان این مطالب رو کشیدن .

............نویسنده محمد توکلی – 23 خردادماه – شیراز

پيام هاي ديگران ()        PermaLink        سه‌شنبه ۳ تیر ،۱۳٩۳ - محمد توکلی