غذاهای سنتی ایرانی در ممکو

نان روغنی = تبدون = تافتون

Friday, September 26, 2008

 

نان روغنی = تبدون = تافتون

 

مقدمه :

غذاهای سنتی ایرانی چندین ویژگی دارند اولا با شرایط اقلیمی و  آب و هوایی ایران و مناطق مختلف آن سازگاری دارند و ثانیا درست کردن آنها با همان مواد غذایی محلی صورت می گیرد و طعم و مزه آنها هم به گونه ای است که با ذائقه ایرانی سازگاری دارند ضمنا چون برآمده از فرهنگ غنی ایرانی هستند منحصر بفرد بوده و برای خارجی ها هم جذابیت بیشتری دارند ومعرف تمدن و فرهنگ ما هستند . مضاف بر اینکه تماما از مواد طبیعی و مفید نظیر خرما و کنجد و عسل استفاده می شود برخلاف  شیرینی های جدید مثل زولبیا و بامیه که تماما برای بدن و  سلامتی مضر هستند و نیز غذاهای خارجی مثل پاستا و پتیزا که مملو ازمواد مصنوعی هستند و با ذائقه ما سازگاری ندارند من خودم هر وقت پیتزا می خورم دچار دل درد می شوم ! این بخاطر روستایی بودن ما نیست چون اولا ما روستایی نیستیم و ثانیا هر آدم سالمی هم این غذاها را بخورد  دچار مشکل می شود

مثلا در شهرهای سنتی چون بهبهان که محصولاتی چون خرما و کنجد و ذرت وگندم دارد و نیاز آب و هوای آن گرم است غذاهایی که مردم درست می کنند با شرایط محیطی آنجا سازگار دارد از کنجد استفاده می شود که در همان محل کشت می شود .

مثلا همین نان ترش و شبرین روغنی که در ماه رمضان و پایان آن طبخ می شود برای جیران انرژی از دست رفته بدن مفید است . مثلا با عسل خورده می شود تا قند بدن را تامین کند

 

این نوع نان روغنی یکی از نان های سنتی بهبهان می باشد که معمولا در ماه مبارک رمضان بیشتر طبخ می شود  این نان بیشتر بوسیله زنهای نسل گذشته درست می شده و این خانم های سرخاب ماتیکی دیگر زحمت این گونه کارها را به خودشان نمی دهند و هنوز هم توسط همان زنان قدیمی درست میشود

مزه و طعم این نان خیلی لذیذ و نرم می باشد به همین جهت بچه و پیرمردها مشتریان پرو پاقص آن می باشند و در دو نوع ترش و شیرین طبخ می شود .

 

مواد لازم برای تهیه نان  ترش :

1-     آرد گندم

2-     مخمر

3-     کنجد

4-     و اندکی نمک

5-     روغن

6-     آب

مواد لازم برای نان شیرین :

1-     آرد گندم

2-     شکر

3-     آب

4-     هل

5-     گلاب

6-     کنجد

7-     روغن

طرز تهیه نان ترش  :

ابتدا آرد را در آب حل کرده تا خمیر مهیا شود سپس به آن مخمر می زنند و می گذارند 10 تا 12 ساعت بماند تا حالت پفکی پیدا نماید سپس این خمیر را به اندازه های یک بشقاب متوسط و به ضخامت نیم سانتی متر پهن کرده و کنجد را روی آن می زنیم ودر ورغن داغ سرخ می کنند .

طرز تهیه نان شیرین

به همان ترتیب بالا عمل می کنیم با این تفاوت که گلاب و هل و شکر ( یا بهتر است شیره خرما یا انگور )  را نیز به آن  اضافه می کنیم و این مجموعه را به مدت 10 تا 12 ساعت می گذاریم ور بیاید

توضیح : اغلب خانواده های بهبهانی این نان را هم ترش و شیرین  را در روز عید فطر و در طی ماه رمضان درست می کنند و به همراه عسل و چای میل می کنند شما هم می توانید امتحان کنید

 

.............................. مقدمه و .نوشته .: م.ت  بر اساس گفته های  م.م.م جمعه  5 مهرماه 1387 – ممکو

 

 

پيام هاي ديگران ()        PermaLink        جمعه ٥ مهر ،۱۳۸٧ - محمد توکلی